Pravá kůže vs. rychlé trendy: Boj o eleganci a udržitelnost

V dnešním světě není ekologie a kvalita materiálů veřejnosti lhostejná. A to platí i pro kožené opasky. Jak může výroba tohoto oblíbeného doplňku moderního šatníku přispět k udržitelnosti?

Kůže zodpovědně a s respektem k přírodě

Vše začíná u materiálů pásků. Kůže je něco, co přirozeně vzniká jako druhotný (odpadní) produkt při zpracovávání masa. A proto, stejně jako další zodpovědní výrobci kožených doplňků nesouhlasíme s chovem zvířat jen za účelem získání kůže a kožešin.

DSC01406

Proč ne koženka nebo eko kůže?

Kůže je jedinečný materiál a výrobci se často snaží napodobit jeho vlastnosti. Tak vznikají různé napodobeniny jako syntetické koženky a tzv. eko kůže. Tvoří je látkový podklad, většinou bavlněný úplet, s vrstvou polyuretanu. Ekokůže je v porovnání s koženkou jemnější, trvalejší, věrohodnější a bez zápachu.

Tyto materiály jsou sice trendy, zejména protože jsou často levnější. Na druhou stranu je to něco, co je vyráběno účelově a co nemá žádné druhotné využití. Životnost je výrazně kratší a likvidace bývá ekologicky náročnější.

fast fashion vs slow fashion

Výroba bez plýtvání

V naší české dílně si dáváme záležet na tom, abychom kůži spotřebovali celou, pouze s opravdu minimálním odpadem. Proto z odřezků (po vykrojení pásů na samotné opasky) vyrábíme poutka pásků, ale také minimalistická pouzdra a peněženky. 

DSC05381

Může mít kůže přírodní alternativy?

Kromě umělých napodobenin se objevují i přirozenější materiály. Na první pohled mohou vypadat, jako by byly opravdu kožené. Nové materiály z přírodních vláken však zatím stejně kvalitní vlastnosti jako kůže nemají. 

Z hlediska ekologie je potřeba vzít potaz i způsob jejich zpracování. Ten totiž může ve výsledku být pro životní prostředí více zatěžující. Zejména, pokud jsou během procesu používány chemikálie, nebezpečná lepidla a další látky. A opět berme v potaz i životnost takových výrobků, která může být ne tak dlouhá, jak bychom si přáli. 

gratulácia

Pravá kůže vítězí

Pravá kůže je roky ověřený kvalitní materiál a doplňky z ní jsou nadčasové. Precizně zpracované opasky s pečlivě provedeným prošíváním, jako jsou ty od REDFIR, jen tak lehce nevyjdou z módy. Navíc se hodí k mnoha stylům oblékání. 

DSC01427

Opasky REDFIR jsou vždy ze 100% kůže

Vyznáváme opačný přístup než fast fashion, čili rychlá sezónní móda pouze na pár nošení. Máme za to, že je –⁠ pro přírodu i pro vaši peněženku –⁠ daleko lepší pořídit si jeden, zato opravdu kvalitní produkt, než mnoho levných, které se za chvíli rozpadnou.

DSC01434